top of page
Ferterra_september2020_00124.jpg

DE HEIDE VAN KAMPENHOUT

Kampenhout 

Ferterra_september2020_00123.jpg

Kampenhout ligt tussen Mechelen en Brussel, te midden van drie natuurgebieden die deel uitmaken van het natuurnetwerk De Groene Vallei. Elk tuinontwerp vertrekt vanuit de geest van de plek, het moet deel uitmaken van het landschap. Zo ook bij deze tuin. We creëren een meerwaarde voor de omgeving en houden de impact van de omliggende natuur minimaal. 

Ferterra_september2020_00117.jpg
Ferterra_september2020_00121.jpg

Betontekening 

Net als bij elk ontwerp, begint de aanleg bij het uittekenen en schetsen van ruwe lijnen. Ferterra integreert haar typerende organische vormen in beton. Verder komen ze ook terug in de beplanting en het hoge riet. Door een minimum aan verharding, maximaliseren we de groenbeleving en staan tuin en terras in verbinding. Zo blijft de groenbalans bewaard. 

 

Minimale verharding voor meer groen 

De architect van de woning oriënteerde het huis naar de tuin. Om de inwoners een ultiem buitengevoel te geven - zelfs vanuit het huis - spelen wij met architecturale lijnen en doordacht groen. We kozen voor een combinatie van inheemse soorten met enkele exoten. Verharding in combinatie met voldoende gras- en groenpartijen zijn ideale bondgenoten. In het terras maken we grote grasvlaktes of uitsparingen. 

Ferterra_september2020_00118.jpg

Extensief maaibeheer 

Bij omvangrijke tuinen - zoals deze - kiezen wij voor een onderhouds- en ecovriendelijke groene omgeving. Extensief maaibeheer wordt afgewisseld met mooie gazon. Met dit maaisysteem laat je langs de hele rand van je perceel meerdere plekken ongemaaid en is de kans op overwintering van rupsen of andere insecten dus het grootst. Door deze grillige vorm in de rand ontstaan talrijke ideale omstandigheden, microklimaten. Perfect om biodiversiteit een boost te geven. 

Slimmer omgaan met water 

Hevige stortbuien kunnen alles in een mum van tijd blank zetten. Zeker bij een tuin met reliëf. We zochten een oplossing voor al het water dat naar de laagstliggende gebieden stroomt. Een diepe, uitgestrekte wadi midden in de tuin is een zacht geprofileerde verlaging van het reliëf waar overtollig water in terecht komt wanneer de watertafel te hoog staat. Zo wordt het gebied niet drassig, en blijven de wandelpaden droog. 

Ferterra_september2020_00122.jpg
Ferterra_september2020_00124.jpg
bottom of page